Saturday 16 June 2012

Khasiat Semulajadi Mengkudu(Noni)

Khasiat Buah Mengkudu diantaranya :

Menstabilkan tekanan darah dan aras kolestrol - otot jantung.
Gangguan dalam tubuh - kencing manis, sakit kepala, ginjal, buah pinggang, pundi kencing, pundi hempedu dan tiroid Mencegah pertumbuhan sel kanser dan tumor.
Sistem pernafasan - resdung, asthma, bronkitis, hingus meleleh, batuk, sakit tekak, batuk kering, kolera dan bayi yang demam selsema.
Gangguan penghadaman - perut kembung, ulcer, gastrik, cirit-beret, muntah-muntah, tidak hadam, buasir, keracunan makanan.
Mulut dan Tekak - radang tekak, sakit gusi dan sakit gigi.
Sakit tulang dan sendi - terseliuh dan gout.
Penyakit kulit - bisul, luka, kurap, radang, ulser kulit.
Sakit puan - senggugut, gangguan haid.
Menghilangkan gatal - celah kelangkang, pelipatan, ulat air dan penyakit kulit.
Memulihkan kesan umum penuaan (awet muda).
Menghilangkan ketagihan dadah dan rokok.
Membantu sistem kesuburan lelaki dan wanita.
Meredakan kesakitan (analgesik).
Meningkatkan tenaga tubuh badan.
Mengurangkan stress (tekanan)
Anti-oxidant

Selanjutnya; http://www.wangcyber.com/forum/archive/t-47072.html

Saturday 9 June 2012

khasiat Pisang

Menurut Persatuan Pisang Antarabangsa,  pisang mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat. Penyelidikan yang dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit. Seribu satu khasiat pisang kurniaan Allah kepada manusia. Tidak hairanlah pisang amat popular di kalangan atlet kerana ia membekalkan tenaga yang cukup ketika mereka beraksi dalam apa saja pertandingan sukan.

Pisang adalah buah yang paling digemari penduduk seluruh dunia. Ia juga mampu menawarkan penyakit dan boleh membantu dalam kesihatan manusia.

Daun pisang

# Digunakan sebagai alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas.

# Digunakan sebagai pelindung hujan

# Pembalut kuih atau masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.

# Batang pisang

# Digunakan untuk membuat rakit.

# Mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.

Buah pisang

# Boleh dimakan masak atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat, dan dijadikan kerepek.

Jantung pisang

# Dibuat sebagai ulam selepas dicelur.

Khasiat pisang dari sudut kesihatan

# Darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.

# Kolestrol - pisang rendah dari segi kalori lemak dan sodium yang membantu merendah kolestrol.

# Cirit-birit - potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.

# Anaemia - anaemia ialah penyakit kurang darah. Oleh kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.

# Kemurungan - orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.

# Pening-pening - cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap.

Wednesday 6 June 2012

Kebaikan Coklat


Coklat bukan sahaja sejenis makanan yang berkhasiat tetapi juga menyumbang kepada pemakanan yang seimbang berdasarkan kepada asas pemakanan berikut:-

  • Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
  • Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
  • Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
Maka coklat boleh menyumbangkan:-
  • 15% Lemak
  • 6% Protein
  • 17% Karbohidrat
  • 15% Tenaga
  • ++ Vitamin dan Mineral yang diperlukan

Lemak koko dalam coklat mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah. Sementara asid sterik iaitu asid lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.


Melalui kajian  yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.Tannin ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak dan asid di dalam mulut. Asid yang terhasil daripada proses pemecahan makanan oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
Kasein di dalam coklat sus pula bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan menghalang pertumbuhan plak dan seterusnya mengurangkan pengeluaran asid.
Kasein juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
Asid oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang pengeluaran asid.


Lemak kok yang merupakan bahan asas di dalam coklat mempunyai ciri-ciri kecairan yang membolehkan ia mudah cair di dalam mulut. Pertumbuhan plak gigi terhalang kerana coklat tidak tersimpan lama di dalam mulut.



Coklat dan serbuk koko mengandungi phenol sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan risiko sakit jantung. Phenol bertindank dengan menghalang lemak seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.


Coklat mengandungi nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat. Oleh itu, ia amat sesuai dijadikan makanan gantian semasa menjalankan aktiviti luar seperti mengembara, mengikuti ekspedisi pendakian, bersukan serta aktiviti-aktiviti rekreasi yang lain. Coklat merupakan bekalan makanan mudah yang boleh dimakan bila-bila masa dan di mana jua.


    Sumber:   http://drrozmey.wordpress.com/2010/01/29/kebaikan-coklat/

Khasiat Kunyit

Khasiat kunyit bunuh sel kanser
Kajian saintifik terkini membuktikan kunyit berkhasiat membunuh sel kanser, terutamanya kanser esofagus. Ini termasuklah kunyit yang menjadi bahan campuran dalam serbuk kari. Selain daripada bahan makanan, kunyit (terutamanya ibu kunyit) ini telah lama diguna oleh masyarakat kita sebagai ubat untuk mengecutkan uterus (peranakan) bagi wanita yang baru lepas bersalin.
Selain itu, kunyit juga berkhasiat untuk meransang sel dalam sistem imuniti (sistem pertahanan badan) untuk melawan penyakit Alzheimer’s.
Artikel tentang hasil kajian tersebut dipanjangkan di bawah ini….
Scientists Say Curry Compound Kills Cancer Cells
October 28, 2009 (LONDON) Reuters – A molecule found in a curry ingredient can kill esophageal cancer cells in the laboratory, suggesting it might be developed as an anti-cancer treatment, scientists said on Wednesday.

Researchers at the Cork Cancer Research Center in Ireland treated esophageal cancer cells with Curcumin — a chemical found in the spice turmeric, which gives curries a distinctive yellow color — and found it started to kill cancer cells within 24 hours.
The cells also began to digest themselves, they said in a study published in the British Journal of Cancer.
Previous scientific studies have suggested Curcumin can suppress tumors and that people who eat lots of curry may be less prone to the disease, although Curcumin loses its anti-cancer attributes quickly when ingested. (Dr. Garland comments: this is not a problem with our pharmaceutical grade, patented Super Curcumin C3 Complex.)
But Sharon McKenna, lead author of the Irish study, said her study suggested a potential “for scientists to develop Curcumin as an anti-cancer drug to treat esophageal cancer.”
Cancers of the esophagus kill more than 500,000 people across the world each year. The tumors are especially deadly, with five-year survival rates of just 12 to 31 percent.
McKenna said the study showed Curcumin caused the cancer cells to die “using an unexpected system of cell messages.”
Normally, faulty cells die by committing programmed suicide, or apoptosis, which occurs when proteins called caspases are ’switched on’ in cells, the researchers said.
But these cells showed no evidence of suicide, and the addition of a molecule that inhibits caspases and stops this “switch being flicked’ made no difference to the number of cells that died, suggesting Curcumin attacked the cancer cells using an alternative cell signaling system.

U.S. researchers said in 2007 they had found Curcumin may help stimulate immune system cells in fighting Alzheimer’s disease.

Khasiat Kopi


Berikut beberapa manfaat yang bisa kita ambil dari secangkir kopi :


Napas Lebih Lega
Manfaat yang paling kentara adalah untuk sesak napas, cobalah minum secangkir kopi untuk meghilangkan gejala menjengkelkan tersebut. Menurut Dr Menaldi Rasmin Sp P(K), pulmonologis dan ketua pendidikan  kedokteran berkelanjutan-FKUI, khasiat kafein dapat merelaksasi dan memperkuat kerja tonus otot napas yang membantu paru-paru.
Sedangkan menurut Marshall Plaut, M D, ketua Divisi Alergi di Natonal Institute Allergy and Infection Disease, kafein pada secangkir kopi dapat  bertindak untuk meredakan ketegangan di percabangan trakea (bronkus). Namun walaupun memiliki manfaat untuk pernafasan… bagi penderita asma yang parah, jangan mengganti obat yang kamu minum dengan kopi.

Mencagah Batu Ginjal
kopi bersifat diuretik. Jika kamu ditengah perjalanan dan menikmati secangkir kopi hangat yang nikmat. Itu juga berarti, anda harus bersiap-siap untuk kembali berhenti untuk mencari toilet. Namun dengan efek stimulan ini dapat membuat ginjal anda bebas dari batu ginjal. khasiat yang didapat bisa sampai 10% lho.
Bagi bintang sih secangkir kopi hanya memiliki satu manfaat saja, menjadi teman saat malam hari. Nggak lebih daripada itu. dan salah satu khasiat yang didapat malah nggak bisa tidur. Entah karena nggak bisa tidur karena si kopi atau yang sebab lainnya.