Friday 17 May 2013

Atasi Serangan Jantung & Asma Dengan Bayam

Bayam atau nama saintifiknya "Amaranthus Tricolor" terdiri daripada beberapa jenis seperti bayam merah,bayam duri ,bayam pasir & bayam itik.Ia boleh dibezakan melalui bentuk ,saiz & warna daun.Seluruh bayam merah & bayam itik misalnya,kaya dengan nutrien makro yang amat diperlukan oleh tubuh seperti asid folik,besi ,kalsium,metionin,nitrat ,oksalat,protein,vitamin A & C.Bayam duri pula,mengandungi pelbagai jenis sebatian kimia seperti alfa spinasterol ,oktakosonoat,asid amino jenis alanin,serin & valin.Sebagai sayur yang berdaun hijau 7 memiliki banyak klorofil,bayam mengandungi unsur caretenoid termasuk beta karotena ,yang mana menurut para saintis ,ia dipercayai dapat mneghindari penyakit kanser.

Menurut ahli pemakanan Jepun, mereka yang banyak memakan bayam akan dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah.Selain itu kekuatan bayam mengelak daripada penyakit ketarak.Khasiat bayam yang paling besar ialah menghindari kita daripada serangan jantung atau strok.Salah satu cara ialah dengan memakan lebih sayur-sayuran & buah-buahan terutamanya yang banyak mengandungi folat & vitamin B.


Kekuatan folat di dalam bayam ternyata mampu melindungi jantung daripada serangan strok yang disebabkan oleh asid amino & homocysteine di dalam darah yang tidak bekerja dengan baik & menurun.Selain itu juga,ia mampu mengurangkan hipertensi(tekanan darah tinggi).

Bayam juga boleh mnejadi ubat untuk rasa letih & lesu apabila pengambilannya diikuti dengan bahan-bahan makanan bersumberkan kalsium.Ia juga mampu memperbaiki sistem pencernaan ,mengubati cirit-birit,membunuh cacing dalam perut,mengubati asma ,penyakit kulit,merangsang pengeluaran haid,bengkak pundi kencing ,penyakit gusi & demam panas. 


 Sayur Bayam ini juga dapat dimanfaatkan untuk keperluan kecantikan ,misalnya untuk rawatan kulit muka .kulit kepala & rambut.Untuk rawatan kulit wajah,dengan hanya mengoleskan campuran sari air bayam & kunyit ,kulit wajah akan tampak bercahaya.Air bayam juga boleh dijadikan bahan untuk merawat kulit kepala & rambut.Jika disapukan pada bahagian itu secara teratur ,rambut pasti akan sembuh sihat,hitam & lebat.

Disebalik kekuatan bayam yang luar biasa ini,terselit kelemahan yang mana kandungan zat besi di dalamnya boleh bertukar menjadi racun jika kita mengolah bayam pada bekas aluminium atau ia dimasak melebihi 5 jam .Kandungan nitrat yang terlalu banyak di dalam bayam juga boleh memudaratkan kesihatan .Oleh itu,jangan biar bayam terlalu lama di atas api kerana kandungan nutrisi yang ada di dalamnya akan terbuang .

1 comment: